Topp1

Historik

Heidi & Alvar


Heidi och Alvar Lamprecht flyttade 1970 till Farsta med sina fyra barn, Astrid, Martin, Isabelle och Regina. Det blev starten för deras nya liv när de grundade Farsta Ridskola. Deras vision var att skapa en naturlig och gemensam samlingsplats för hästintresserade tjejer och killar, och att ge möjlighet till ridning - något som var få förunnat på den tiden. Första året hade de ett antal hästar i en lada vid sjön nedanför friluftsgården. Nyheten om det nya stallet spred sig och fler och fler tog vägen över bron till ridskolan på Farstanäset. Problem är till för att lösas och inget stoppade ryttarna, det tränades flitigt oavsett väderlek och var det halt sandade man. I mörker tjänade bilarnas lyktor som belysning på banan. Inom ett par år byggdes dock en belyst utomhusbana. Det tog inte lång tid så var Farsta ett lag att räkna med i ponnyallsvenskan. Hubertusjakt var en annan populär aktivitet , där många medlemmar deltog. Att leta rätt på och sedan försöka fånga hästen med rävsvansen var en stor utmaning som krävde sin ryttare.
Den snygga, röda skidhjälmen från JOFA kom att bli ett signum för Farstas ryttare och syntes alltid långväga på tävlingsbanorna. Ett tidigt säkerhetstänkande i en tid när de flesta red i sammetskask med på sin höjd ett gummiband under hakan - fast det var ju fräsigare med bandet uppepå skärmen förstås...

Ponnierna fick bo kvar vid skidbacken, medan de stora hästarna flyttade till den nya anläggningen. Fram tills det nuvarande stora stallet byggdes 1993 och alla hästar bodde tillsammans, reds ponnierna till ridhuset inför varje lektion. Minnesgoda vet vad det innebar av kvicka orienterare, fartfyllda utförsåkare och allsköns fantasifulla monster som bodde i skogen.
Klubben arrangerade framgångsrikt tävlingar i både hoppning och dressyr, startandet av en ungdomssektion engagerade fler ungdomar och det riktigt sprudlade av energi.

Det behövdes ett ridhus till för att kunna möta en ökad efterfrågan på fler ridplatser. Vi dök rakt ner i skissblocket och började rita. Viktigt var att få med alla önskemålen - handikappanpassat, lagom stort för ponnylektioner, skön och ljus atmosfär, lättskött, tävlingsfunktionellt, ja det är mycket man vill ha med.
I oktober 2005 invigdes det "lilla" ridhuset med manegemåtten 20x40 m, med intilliggande förråd för torv och foder, samt en stalldel med 6 boxar. Slottet kallad. Härlig fest - invigningstal i manegen, middagen serverades i stalldelen och dansen var förlagd i foderförrådet.
Att driva en ridskola är som att rida - man kan aldrig sluta utvecklas. Arvet från Alvar och Heidi som grundade Farsta Ridskola med fantasi och lust, måste förvaltas med omsorg. Ett levande intresse för ridning och kärlek till ryttare och hästar är det som för oss vidare på färden!

Md logo ridsport top
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub